Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Te is mered az összes szilveszteri babonánkat?

2012.01.01

 

Mindenkinek megvan a maga szilveszteri babonája meg már jó előre a fogadalma is az új évre. Biztosan te is elgondolkodtál már rajta, mit ígérsz meg magadnak éjfél után, min akarsz változtatni, mit akarsz elérni. A régiek sem voltak ezzel másképp. Számos az ó és az újév fordulójához köthető babonájuk, nép megfigyeléseken nyugvó tapasztalatuk és szokásuk él a köztudatban ma is. Te mennyire ismered a szilveszteri babonáinkat? Cikkünkből olvashatsz róluk.foto:Profimedia-Red Dot

 

Szerinted, honnan jött az a szokás, hogy szilveszter napján éjfélkor, hangos dudaszóval, fütyüléssel, petárdákkal és tűzijátékkal köszöntjük az új évet?

A hagyomány szerint az éjféli nagy zajjal nem csupán az óévet búcsúztatjuk el, hanem vele az ártó, rontó erőket is. Vannak, akik szerint a szilveszteri sípok és messzire elhallatszó örömsikolyok a malacvisítást hívatottak utánozni. A szerencsemalac babonája ugyanis évszázadokra nyúlik vissza. Valószínűleg egyrészt onnét származik, hogy az Alföldön az év utolsó napján, kocát látni malacaival együtt, jó jelnek számít-számított. Ezen az alapon a kanászok a legszerencsésebb emberek a Duna-Tisza közén. Ebből a babonából származhat az, ha valakit szerencse ér, a mai napig azt mondjuk rá: „malaca van!”                                                                                         

Nem mindegy az sem, mi kerül az asztalra az év utolsó és első napján…

Nem szabad például szilveszter napján baromfihúst enned, mert a babona szerint a baromfi hátrakaparja a szerencsédet. Inkább egyél sertést, mert az, az orrával kitúrja a szerencsédet! Mi a helyzet a hallal? A halat a folyó menti vidékeken ilyenkor kifogják és megeszik, mert úgy tartják „ahány pikkely, annyi pénz” a következő évben! Máshol viszont tartanak a hal fogyasztásától, mert a mondás szerint elúszik vele az új évi szerencse! Egy középkori babona pedig úgy tartja, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni semmiben. Nagymamák szilveszterkor sok helyen rétest sütnek, hogy a következő évben a gazdagságot hosszú nyújtsák, akárcsak a rétestésztát! A sütésnél maradva: a Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést. Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere. Január elsején lencsét esznek a legtöbb családban, mert akkor sok pénz és boldogság várható az egész évre. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot is főznek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben.     

                                                                                                            
Mit viselj a ruha alatt, hogy a magánéleted szó szerint kielégítő legyen az új évben? 

Szilveszter éjszakáján a babona szerint feltétlenül piros bugyit, férfiaknak pedig piros alsógatyát kell viselniük. Ezzel biztosítjuk, hogy a szerelmi életünk a következő évben is vérpezsdítő, mozgalmas, szerencsés és izgalmas legyen. Egy próbát megér, nem?                     

Az óév és az újév fordulóján még a szerelmet és a csapadékos hónapokat is meg lehet „jósolni”. 

A bukovinai székelyek érdekes módon következtetnek a jövő évi időjárásra. Szilveszterkor sok helyen ma is hagymából jósolnak a következő évi időjárásra. A gazda félbevág egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehánt róla, ezek jelképezik egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szór egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezik, ha azonban a só megmarad a hagymalevélben, akkor szárazságra lehet számítani. Az óév és újév közötti éjszakán még arra is fény derülhet, hogy ki lesz az életed párja! A népszokás szerint nem kell hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan bele kell rejtened a papírdarabokra írt férfi vagy nőneveket. Amelyik gombóc a forrásban lévő vízből elsőnek feljön a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli párod nevét.

Amilyen az új év első napja….állítólag olyan lesz az egész év is! 

Újév napján semmit se vigyél ki a házból, mert a hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna". Ne moss, ne takaríts, ne vasalj, ne szerelj, ne teregess, mert az újévi babona szerint ez akár a család egy tagjának halálát is hozhatja!

Szokás viszont január elsején kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészséges maradj és mindenkinek elmondani, aki csak közel áll hozzád, hogy szereted.

Neked van valami saját szilveszteri babonád?

 

A mappában található képek előnézete Sztárok,Érdekességek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Online: 3
Összes: 173418
Hónap: 2791
Nap: 97